Linksmai varėme žiemą…


Vasario 13 dieną 5-10 klasių mokiniai kartu su savo klasių vadovais bei tą dieną dirbančiais mokytojais šventė Užgavėnes.

Užgavėnės – tai žiemos virsmo į pavasarį šventė, žiemos palydos ir pavasario žadinimas, linksma ir triukšminga šventė, kuri visada būna antradienį, švenčiama likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų. Ja prasideda priešvelykinio susitelkimo metas – Gavėnia. Nors šventės ištakos pagoniškos, tačiau dabar glaudžiai susietos su krikščionybe. Per Užgavėnes siūloma paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, nes kitą dieną prasideda pasninkas. Kaukės bei persirenginėjimas – vieni pagrindinių Užgavėnių šventės atributų.

Renginio tikslas buvo supažindinti 5-10 klasių kitataučius mokinius iš Baltarusijos, Ukrainos bei Rusijos su Užgavėnių švente bei tradicijomis Lietuvoje, taip pat linksmai kartu praleisti laiką.

5b kl. mokiniai šauniai improvizavo Lašininio bei Kanapinio dvikovą. Kanapinis su Lašininiu paprastai stumdosi, grumiasi, kol galiausiai Kanapinis nugali. Lašininio bei Kanapinio dvikova simbolizuoja nenorinčios pasitraukti žiemos kovą su pavasariu. Šį kartą prieš tradicinį kailiniuotą Lašininį stojo šaunus kaubojus Kanapinis.

Po vaidybos visi klausėmės 5b, 7b, 8a, 8b, 10a klasių mokinių dainų, kurias paruošė muzikos mokytojos Asta ir Jadvyga. Triukšmingai įsiveržę persirengėliai su daina pabaigė šventę.

Tada visi ėjome į valgyklą paragauti mokinių, auklėtojų bei mokytojų atsineštų blynų.

Tikima, kad jei per Užgavėnes daug ir sočiai valgysime, būsime sotūs ir stiprūs visus metus. Užgavėnių dieną valgoma nuo 7 iki 12 kartų. Tradiciniai valgiai – blynai, šaltiena, šiupinys, spurgos.

Mūsų visų šventę papuošė 5-10 klasių mokinių kaukės, demonstruotos antrajame aukšte.

 

Organizatorės: 8b klasės vadovė J. Klimašauskaitė,

9b klasės vadovė E. Masevič,

muzikos vyr. mokytoja A. Pikelytė,

muzikos vyr. mokytoja J. Šliachtovič