Šių metų gegužės 27-31 dienomis vyko STEAM maisto gaminimo savaitė iš „Humanos“ projekto „Augu sveikas ir laimingas“ lėšų per technologijų pamokas 5-10 klasėse. Tai trečioji gaminimo savaitė. Jos tikslas – integruoti biologijos, chemijos, fizikos ir informacinių technologijų dalykus technologijų pamokose, panaudojant šiuolaikiškus metodus, STEAM. Tai puiki galimybė išmokti gaminti pagal naujoviškus būdus, įgyvendinant įdomiausias idėjas ir paverčiant jas realybe.
Per gamtamokslinio ugdymo pamoką mokiniai sužinojo, kas tai yra šilumos laidumas, šilumos laidininkai ir izoliatoriai. Įsitikino, kad keptuvės, puodai, virdulių kaitinimo elementai paprastai būna metaliniai. Keptuvių ar puodų rankenos gaminamos iš gerų izoliatorių, nes turi neįkaisti. Susipažino su virimu, difuzija, garavimo sparta. Jie įsitikino, kad maistą virti patartina ant silpnos ugnies. Užvirinus sumažinama liepsna. Dėl to virimo temperatūra nesumažėja, o kuro sutaupoma. Skysčio virimo temperatūra priklauso nuo slėgio. Uždarame inde verdamo skysčio slėgis padidėja, pakyla ir virimo temperatūra.
Per gamtamokslinio ugdymo pamoką vaikai susipažino su sveika mityba ir aptarė, koks maistas yra sveikas ir kodėl, analizavo, kokius maisto produktus rinktis sveikiems pusryčiams ir pietums.
Ugdytiniai sužinojo, kokių maistingų, žmogaus organizmui reikiamų medžiagų gausu daržovėse ir kai kuriuose vaisiuose. STEAM veikla padėjo kaupti žinias ir patirtį, „atrasti“ daržovių ir vaisių pasaulį. Tikimės, kad vaikai įgytas žinias ir įgūdžius tobulins namuose, rodys iniciatyvą gaminti.
Savo patiekalais mokiniai vaišino mokyklos bendruomenę per ilgąsias pertraukas.
Tai nuostabi galimybė bendravimui ir bendradarbiavimui.
Šįkart mokiniai gamino įvairius patiekalus:
Penktų klasių mokiniai gamino vieno kąsnio sumuštinius, varškės spurgas.
Šeštų klasių mokiniai – traškius senovinius vaflius.
Septintokai – vieno kąsnio sumuštinius ir bulvinius kukulius su žalumynais aliejuose.
Aštuntų klasių mokiniai gamino naminius kibinus su sultiniu.
Devintų klasių mokiniai – vaflius iš cukinijos.
Dešimtokai gamino želę iš vaisių arbūzuose ir apelsinuose.
Mes visi labai džiaugiamės turėdami galimybes gaminti įvairų maistą technologijų pamokose integruojant gamtamokslinį ugdymą ir informacines technologijas iš „Humanos“ projekto „Augu sveikas ir laimingas“ finansuojamų lėšų. Tai puiki patirtis bei bendradarbiavimas visai Pavilno pagrindinės mokyklos bendruomenei.
Organizatoriai:
technologijų mokytoja metodininkė Edita Masevič,
vyr. mokytoja Laura Šablevičienė,
vyr. mokytoja Genrika Mučinis,
vyr. mokytoja Kristina Maloglazova,
mokytoja Ana Volodkienė