Tolerancijos diena


Šiais metais minėdami Tarptautinę Tolerancijos dieną mūsų mokyklos mokiniais ir mokytojai nusprendė prisijungti prie bendros iniciatyvos, kurią organizuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Kėlėme tokius pilietinės iniciatyvos tikslus:

  • išsiaiškinti bei prisiminti žodžio Tolerancija reikšmę;
  • aptarti su mokiniais temą, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar tolerancija vyrauja vienas kito atžvilgiu, kokius netolerancijos ar tolerancijos pavyzdžius mokiniai prisimena;
  • rasti ir aptarti XX a. istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religija ar rasei. Paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam.

Pilietinės visuomenės pagrindų, klasės valandėlių, etikos pamokų metu aptarėme su mokiniais žodžio „tolerancija“ prasmę ir reikšmę.

Paaiškinome, jog žodis „tolerancija“ nereiškia žodžio „meilė“ ar „gerumas“. Paanalizavome tolerancijos/netolerantikšumo pavyzdžius iš istorijos (Lietuvos ir pasaulio), paieškojome tokių pavyzdžių iš dabartinio gyvenimo: kasdienių gyvenimo situacijų, iš mokyklos ar vietos bendruomenės gyvenimo.

Kadangi šiais metais Tolerancijos dienos simbolis yra knyga, kartu su 2-10 klasių mokiniais sukūrėme Mūsų Tolerancijos knygą, kuri yra sudaryta iš mokinių parinktų istorijų apie toleranciją ir netoleranciją, sudaryta iš piešinių, paveikslėlių ir citatų, aforizmų apie toleranciją. Taip pat mokiniai kartu su mokytojais rašė ant klevo lapų tolerancijos arba netolerancijos pavyzdžius ir klijavo ant klevo medžio. Štai kai kurių mokinių paminėti pavyzdžiai:


Wysłuchaj innego człowieka, szanuj jego zdanie, nawet jeśli myślisz inaczej” (10a),
„Толерантность – искусство жить в мире с непохожими на тебя людьми” (10б)
„Zwykłe ignorowanie nie jest jeszcze tolerancją” (7a)
„Толерантность – это терпимость по отношению к тому, что презираем”(6б)
Tolerancja to przyjaźnienie się z osobami z innego kraju” (5a)

2t

Taip pat buvo paruošti du stendai tolerancijos bei žydų kultūros temomis.

Minint Tolerancijos dieną lapkričio 26 d. į mokyklą buvo pakviestas žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“. Ansamblis yra tarptautinis. Jo nariai  – įvairių tautų atstovai, ne tik žydai, bet ir lietuviai rusai, lenkai, ukrainiečiai. Tai bene vienintelis ansamblis Europoje, populiarinantys nykstančią jidiš kultūrą muzika, dainomis, šokiais. Ansamblio vadovė Larisa Vyšniauskienė pasakojo mokyklos bendruomenei apie tai, kada į Lietuvą atvyko žydai ir kaip klostėsi jų gyvenimas mūsų krašte. Ansamblio jaunimas sušoko tradicinius žydų šokius, o solistai dainavo dainas jidiš kalba.


3t
Mūsų mokyklos poetė Irina Masterman deklamavo savo parašytus eilėraščius apie Jeruzalę ir Holokaustą. Šventės pabaigoje mokinės Alina Myškina, Alika Mironenko bei Karina Alioksa apibendrino mokinių bei mokytojų ruošimąsi šventei bei pristatė Mūsų Tolerancijos knygą,

Dėkojame ansambliui „Fajerlech“ už nuoširdų supažindinimą su žydų kultūra,  poetei Irinai Masterman už gilius bei jaudinančius eilėraščius, mokiniams ir auklėtojams, istorijos vyr. mokytojai Janinai Klimašauskaitei bei mokyklos psichologei Annai Ulevič už aktyvų dalyvavimą besiruošiant šventei.

Projekto koordinatorės: istorijos vyr. mokytoja Janina Klimašauskaitė bei mokyklos psichologė Anna Ulevič.

 


 

Daugiau nuotraukų: čia