A. Chromino paskaita pedagogams, „Kaip elgtis, jei mokiniai vartoja narkotikus ir psichotropines medžiagas“


Šį trečiadienį gruodžio 27 d. 10 val. mūsų mokykloje vyko sobriologo A. Chromino paskaita pedagogams, „Kaip elgtis, jei mokiniai vartoja narkotikus ir psichotropines medžiagas“.

A. Chrominas diplomuotas specialistas, užsiima alkoholizmo problemomis.

Sobriologija – yra mokslas apie visuomenės blaivinimą.

Per paskaitą kalbėjo apie dabartinį alkoholio, tabako, narkotinių medžiagų vartojimo problemą tarp žmonių. Pagal statistines duomenis nuo 2014 m. Lietuva užima 3 vietą pagal alkoholio ir tabako suvartojimą, tarp jų ir vaikai. Šį problema pasiekė gyvybės ir mirties ribą. Statistiniais duomenimis 9000 žmonių kas metais žūsta nuo alkoholio, narkotikų, tabako. Tai yra didelė visuomenės problema su kuria reikia kovoti.

Iš kur atsiranda problema? Kaip reikia su ja kovoti? Tyrimai atskleidžia, kad apie 50% suaugusiųjų turi nors vieną artimą šeimos narį, kuris piktnaudžiauja alkoholiu ar kitais narkotikais. Alkoholizmas neigiamai veikia ne tik vartojantį asmenį, bet ir tarpusavio santykius šeimoje. Dėl priklausomybės, kiekvienas alkoholiko šeimos narys gali būti psichologiškai traumuotas bei turėti ilgalaikių psichologinių problemų (ypač vaikai). Jeigu tokioje šeimoje auga vaikai, dažniausiai jie yra linkę kopijuoti destruktyvų alkoholiko elgesį. Vaikams rodomas pavyzdys, kaip patiems išaugus būti alkoholikais. Viskas prasideda nuo mažens ir ateina iš šeimos, įvairių reklamų, televizijos ir t. t..

Statistika yra, o ką daryti? Kad spręsti problemą, reikia kad būtų įvestas sobriologijos dalykas mokykloje. Reikia daugiau kalbėti apie problemą viešai, vaikams pateikti kuo daugiau informacijos, rodyti vaizdinę medžiagą, kuo daugiau papasakoti. Jauniems yra lengviau atsisakyti priklausomybės.

Kai jau jaunimas yra išbandęs viską, neatsisako ir narkotinių medžiagų. Jokia paslaptis, kad šiandien jauni žmonės neretai neįsivaizduoja pasilinksminimo ne tik be alkoholio, bet ir bent jau be „nekaltos žolytės“. Bet pradėję nuo silpnesnių, žmonės dažnai nori vis stipresnio narkotikų poveikio. Narkotikai yra ta cheminė medžiaga, kuri atneša tariamą laimės pojūtį, todėl dėl tos priežasties dažniausiai tampama priklausomu. Tapę priklausomais, jei pasiseka, jie atsiduria reabilitacijos centre. Tačiau gydymas nuo priklausomybės ilgas ir sunkus, todėl ne kiekvienas jį ištveria. Vienas narkomanas įtraukia 7 – 8 žmones. Narkomanai labai retai sulaukia vidutinio amžiaus. Jų didelis mirtingumas, dažni nelaimingi atsitikimai narkotinio apsvaiginimo būsenoje, įvairūs susirgimai, labai dažni savižudybės atvejai. Šiandien didelis pavojus pasiduoti svaigalu „kerams“.

Bet kuriai šeimai atsitinka, kad vaikai yra pavartoja svaigalų. Tėvams ir mums mokytojams labai svarbu turėti supratimą apie narkotikus ir būti budriems. Tėvu įtaka paaugliams priklauso nuo tėvų ir vaikų tarpusavio santykių, emocines atmosferos šeimoje.