„Savaitė be patyčių“


Mokykla – tai įvairių amžiaus tarpsnių, įvairių charakterio temperamentų, įvairaus supratimo apie santykius bendruomenė. Gera yra ateiti į bendruomenę, kurioje jautiesi saugus, priimtas ir turi galimybes atsiskleisti kaip individualybė ir puoselėti savo geriausias savybes. Žmonių kitoniškumas, deja, retkarčiais nulemia nesusipratimų atsiradimą. Ši savaitė buvo skirta vienam iš santykių sunkumų aptarimui – patyčioms, kurios yra ypatingai skaudi tema, kadangi vis tęsiasi. Tai nėra kivirčas, pasistumdymas ar barnis, tai besikartojantis orumo, savivertės žeminimas. Kartais tęsiasi tol, kol nepasiekia savo tikslo – kol vaikas, kuris turėtų skleisti savo sparnus, nepargriūna. Svarbu, kad atsirastų petys, į kurį galima būtų atsiremti, kad nepradingtų pasitikėjimas žmonėmis.

Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje kovo 29 dieną buvo švenčiama draugiškų, nesitaikstančių su patyčiomis, diena. Mokiniai pynė grandinėles ir puošė jomis jungiančius visus mokyklos aukštų turėklus. Tą darė siekdami įrodyti, kad kiekvienas yra bendruomenės narys, ir užima joje lygiaverčią vietą. Ant vaivorykštės (taip, vaivorykštės) klijavo svarius pasisakymus apie draugystę.

Diena prasidėjo nuo mokinių ir mokytojų sustojimo į besišypsančio veido figūrą ir nufotografavimo bei mokyklos apkabinimo su šauksmu „Mes prieš patyčias“.

Ypatingais, suteikiančiais gryno džiaugsmo, dienos svečiais buvo Nepilnamečių reikalų inspektorė Marina Karpukienė, Jaroslavas iš Lietuvos žmonių su negalia asociacijos ir Tėvas Vladimiras. Marina Karpukienė aptarė su mokiniais atsakomybės už pasirinkimą tyčiotis aspektus ir pasekmes. Jaroslavas pasidalijo savo gyvenimo istorija ir skaudžia patirtimi patvirtino, jog svarbu nepasiduoti (didžiai gerbiamiems?)  gyvenimo išbandymams. Tėvas Vladimiras gvildeno gilias, kartais pasąmonines, tyčiojimosi intencijas.

Mokinių savivalda paruošė filmuką, kuriame mokytojai atsakė į sudėtingus klausimus patyčių tema: „Iš kur atsiranda patyčios?“, „Kaip elgtis patyčių situacijoje?“, „Kas gali padėti?“

Mokyklos bendruomenė susibūrė renginyje „Prieš patyčias“. Renginio metu penktokai rodė vaidinimus: „Patyčių teismas“ bei „Draugiškumo paslaptis“ (pgl. „Mažąjį princą“), inscenizavo eilėraščius, dainavo ir šoko. Visų mokyklos narių buvimas kartu šią dieną tapo bendruomeniškumo patirtimi.

Dėkojame kiekvienam bendruomenės nariui už darbą, draugiškumą bei pasiaukojimą organizuojant „Draugystės dieną“.

 

Mokyklos psichologė Anna Ulevič

20180329_093459

Nuotraukas galite pamatyti čia.

Straipsnis L24.lt: http://l24.lt/lt/svietimas/item/239347-draugystes-diena-vilniaus-pavilnio-pa
grindineje-mokykloje