Apsilankymas kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“


Kovo 19 diną mūsų mokyklos septintokai ir aštuntokai lankėsi lietuvių kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“. Kalbos muziejus „Lituanistikos židinys“ įkurtas 2006 metais. Tai Lietuvių kalbos instituto padalinys. „Lituanistikos židinyje“ patrauklia ir šiuolaikiška forma perteikiamos naujausios kalbotyros žinios, o moksleiviai  motyvuojami domėtis  lietuvių kalba, jos žodžių margumu ir skambėjimo žavesiu.  O domėjimasis lietuvių kalba – viena svarbiausių nacionalinės tapatybės ir pilietiškumo ugdymo sąlygų .

Lietuvių kalbos instituto interaktyviame muziejuje „Lituanistikos židinys“ edukacinės pamokos metu mokiniams buvo pristatyta interaktyvi paroda, aprodyta muziejaus ekspozicija, jie buvo  supažindinti su lituanistikos ir kalbotyros pasiekimais, lietuvių kalbos istorija, moksleiviai turėjo  galimybė patys susipažinti su kalbos faktais, skatinančiais jų smalsumą bei susidomėjimą lietuvių kalba ir kalbotyros mokslu.

Užsiėmimo metu mokiniai pamatė daugybę kalbai svarbių dokumentų, knygų,   kalbininkų darbų ir net jų asmeninių daiktų.  Didelį įspūdį mokiniams paliko visa muziejaus ekspozicija,  bet labiausiai jiems patiko žodžių namelis, aiškinantis žodžių kilmę ir kalbų šeimų medis, pasakojantis baltų šeimos  ir kitų šeimų kalbų gyvavimo ir išnykimo istoriją.  Pažaidę interaktyvius žaidimus moksleiviai  įsitikino, kad kalba – tai ne tik gramatika ir skyryba, tai gyvas, įdomus reiškinys, kuriuo galima žaisti ir kurį galima paliesti rankomis. Visa tai yra ypač svarbu taikant patirtinį ugdymą, žadinant mokinių emocijas ir sudarant sąlygas organizuoti įdomų ugdymo procesą bei veiksmingą mokymąsi.

„Prie knygos, prie savo kalbos ir rašto lenkiamės lyg prie šventos ugnies: tiktai saugodami auginame ir augame“, –  rašė žymus lietuvių poetas ir dramaturgas Justinas Marcinkevičius.

 

 

 Lietuvių kalbos ir literatūros vyr. mokytojos Marija Kožemiakinienė ir Alina Grigelienė