Edukacinė pamoka ,,Paliesk lietuvių kalbą rankomis”


Kovo 26 dieną mūsų mokyklos penktokai ir šeštokai turėjo edukacinę pamoką lietuvių kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“. Tai vienintelis interaktyvus lietuvių kalbos muziejus Lietuvoje.   „Lituanistikos židinio“ uždavinys – patrauklia ir šiuolaikiška forma, per specialiuosius kalbos žaislus ir žaidimus perteikti lankytojams naujausias kalbotyros žinias, motyvuoti moksleivius, kaip kalbos puoselėtojus ir mylėtojus arba būsimuosius kalbos tyrėjus. „Lituanistikos židinyje“ eksponuojama daugybė kalbai svarbių dokumentų, knygų ir kalbininkų daiktų. Muziejaus išskirtinumas – unikalūs kalbos žaislai. Ši ekspozicija nustebino moksleivius parodydama, kad kalba – tai ne tik gramatika ir skyryba, tai gyvas, įdomus reiškinys, kuriuo galima žaisti ir kurį net galima paliesti rankomis!

Mūsų mokinius labai sudomino žodžių kilmės namelis su atverčiamais žodžiais, kuris pristato pasirinktų žodžių kilmę, t. y. ar jie buvo paveldėti, pasiskolinti iš kaimynų, sukurti žymių asmenybių. Taip pat su entuziazmu mokiniai žaidė prie archaizmų traukinuko spėliodami, kokie žodžiai atėjo vieton pasenusių neatitinkančių šiuolaikinės bendrinės kalbos normų. Ilgėliau sustojo mokiniai ir prie interaktyvaus indoeuropiečių kalbų medžio. Tai eksponatas,  (kuriame kalbų šeimos – tai medžiai, o kalbos – paukščiai), leidžiantis iš arčiau susipažinti su gausia indoeuropiečių kalbų įvairove, suteikiantis galimybę patiems atrasti kalbų ryšius ir panašumus, atskleidžiantis, kurios šeimos kalbomis pasaulyje kalbama daugiausia, kurios kalbos jau yra išnykusios, kaip šiame kontekste atrodo lietuvių kalba. Ypač patiko mokiniams interaktyvi lietuvių kalbos abėcėlė – kiekvienos lietuviškos raidės antspaudai su jų kilmės aprašais (lotyniškos, čekiškos, originalios lietuviškos, pagal lenkų analogiją pasidarytos raidės), atspindinčiais tautos kultūrinę raidą ir istoriją. Čia mokiniai galėjo atsispausti savo vardą, pavardę ar inicialus.

Interaktyvūs kalbos žaislai ir jų istorijos labai sudomino mokinius, leido kiekvienam paliesti kalbą rankomis ir pačiam pajusti jos savitumą.

                                                   Vyresnioji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja M. Kažemiakinienė