IT PROJEKTŲ VADYBA IR KOMANDINIS DARBAS – Pavilnio pagrindinėje mokykloje


2017 metais startavo neformaliojo vaikų švietimo programa „IT projektų vadyba ir komandinis darbas” ir Pavilnio pagrindinėje mokykloje. Šioje mokykloje veiklos vyksta dviem grupėms. Pirmojoje grupėje  užsiėmimus lanko 7 – 9 metų vaikai, o antrojoje 12 – 15 metų vaikai.

Programos tikslas ne tik plėsti informacinių technologijų panaudojimą ar didinti skaitmeninį raštingumą, bet ir, naudojant įvairius aktyvius mokymosi metodus, mokyti mokinius prisiimti atsakomybę, generuoti idėjas, dirbti bendradarbiaujant, ugdytis lyderio savybes, skatinti atvirumą ir iniciatyvą.

Mažieji dirbdami grupėse, kuria tinklalapį apie savo gyvenimą. Šie vaikai tik dabar pradeda susipažinti su informacinėmis technologijomis. Todėl mokosi dirbti piešimo programa, teksto redaktoriumi, fotografuoja, filmuoja ir atliktus darbus kelia į interneto svetainę. Šiuos darbus atlikti padeda ir vyresni mokiniai. Veiklose daug dėmesio skiriama edukaciniams žaidimams, kurie padeda besimokantiesiems kartu įgyvendinti veiklas, siekti užsibrėžto tikslo.

Vyresnieji pasiskirstę į grupes išsikėlė skirtingus tikslus pasiekti ir atskiros grupės įgyvendina skirtingus projektus. Vieni kuria interneto svetainę apie sportą, kiti maistą dar kiti apie savo mokyklą ir mokomąsias erdves. Mokiniai naudoja pačius įvairiausius WEB 2.0 įrankius. Nepamiršta moksleiviai ir pramogų. Po sunkaus darbo lankėsi batutų parke „SkyPark“, vandens pramogų parke „Vichy“. Tokios išvykos skatina bendravimą, motyvuoja toliau dirbti ir siekti užsibrėžtų tikslų.

Paklausus vaikų apie užsiėmimus jie atsakė: „man labai patinka šis būrelis. Čia įdomūs žaidimai ir labai linksma“, „man patinka, nes čia galiu atrasti savo gebėjimus informacinėms technologijoms“, „čia linksma. Taip pat čia padeda vienas kitam“, „mokausi kurti svetainę“.

Projektinis darbas ir projekto sėkmingas įgyvendinimas  nelengvas iššūkis vaikams, tačiau taip jie geriau pažįsta save, atskleidžia savo asmenybę ir kitokį požiūrį į supantį pasaulį.

Šią programą įgyvendina Asociacija “Viešieji interneto prieigos taškai”. Per keletą metų šioje programoje jau dalyvavo per 2 000 5-12 klasių moksleivių iš 30 savivaldybių.

Parengė Asociacija “Viešieji interneto prieigos taškai”

 DSC_2500 DSC_2609 DSC_2722 DSC_3090