Karjeros diena mokiniams


Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje netradiciniam mokinių ugdymui skiriamas ypatingas dėmesys. Lapkričio 23 d. – Karjeros, profesinio orientavimo dieną – mūsų auklėtiniai turėjo galimybę susipažinti su kai kuriomis profesijomis ir amatais.

Pradinukai apsilankė Vilniaus m. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 1-osios komandos gaisrinėje. Ten juos maloniai priėmė ugniagesiai gelbėtojai. Įdomiausia buvo garaže. Vos į jį įėjus, mokinių dėmesį patraukė įvairiausios gaisrams gesinti ir žmonėms gelbėti skirtos įrangos pilni automobiliai, kuriais ugniagesiai skuba į pagalbą. Gaisrininkai mokiniams demonstravo priešgaisrinę gelbėjimo techniką, galingos įrangos galimybes, ugniagesio gelbėtojo apsauginius drabužius, papasakojo apie sunkų, bet visuomenei labai svarbų ugniagesių darbą. Vaikai pamatė, kur ugniagesiai ilsisi, gaminasi valgyti, kokioje klasėje gilina žinias ir tobulina įgūdžius. Išgirdo, kur galima įgyti ugniagesio specialybę, kuriai pasišventę privalo būti ne tik geros sveikatos, bet ir sportiški. Po apsilankymo gaisrinėje mokiniai dalijosi išvykos įspūdžiais. Kai kurie prisipažino, kad jau svajoja užaugę būti ugniagesiais gelbėtojais.

3 ir 4 klasės susitiko su floriste Liudmila Zaiceva, kuri papasakojo mokiniams apie šią įdomią profesiją, kiek meilės, šilumos ir fantazijos reikia įdėti ruošiant gėlių kompoziciją ar puokštę, apie augalus ir jų panaudojimą floristikoje.

Edukacinį užsiėmimą „Bičių vaško žvakių liejimas” surengė Dalia Ivanauskaitė. Toks žvakių liejimas senoviniu būdu – tai ne tik galimybė susipažinti su senaisiais amatais, praėjusių amžių tradicijomis. Tai proga šiandienos skubančiam žmogui nurimti ir pamąstyti: ruduo užbaigia dar vieną kalendorinį ciklą, o ilgėjantys vakarai atneša šviesą į kiekvienus namus. Prie žvakės šviesos dar dvasingesnis bičiulio veidas, nėra vietos tuštybei, gera pasidalinti mintimis apie simbolius, iš kartos į kartą perduodamas tradicijas. Išbandę žvakių liejimo amatą, mokiniai namo parsinešė jaukaus prasmingo edukacinio užsiėmimo prisiminimą ir kvapnią bičių vaško žvakę.

Vyresni mokiniai važiavo į Vilniaus apskrities vyriausiąjį  policijos komisariatą Naujamiestyje susipažinti su kriminalinės policijos veikla, pareigūnų darbo ypatybėmis, karjeros galimybėmis. Jie galėjo pasijusti tikrais tyrėjais ir surinkti įkalčius po tariamos avarijos bei pasidarbuoti specialioje pareigūnų mokymosi klasėje, kurioje policininkai tobulina pirštų antspaudų ir kitų įkalčių surinkimo įgūdžius. Mokiniai ypač džiaugėsi suteikta galimybe pamatyti  tarnybinius policijos motociklus ir kriminalistų naudojamus įrankius.

Kita dalis aukštesniųjų klasių mokinių kartu su auklėtojomis vyko į Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centrą. Ten jų laukė pažintis su populiariomis ir paklausą turinčiomis fotografo bei dailiųjų tekstilės dirbinių gamintojo profesijomis.

Fotografija – tai menas ir mokslas kartu: kaip menas išreiškia asmeninę viziją, o kaip mokslas priklauso nuo technologijos. Tai daug meistriškumo ir meninio skonio reikalaujantis darbas.     Mokiniai susipažino su nuotraukų žanrais, moksleivių smalsumą tenkino profesijos mokytojas Saulius Sauleika. Po teorinės dalies mokinių ir mokytojų laukė foto sesija, kurioje ypač aktyviai dalyvavo mergaitės, išbandžiusios save ir kaip fotografės, ir kaip modeliai.

Kita ne mažiau įdomi profesija – dailiųjų tekstilės dirbinių gamintojo. Šios profesijos atstovai geba projektuoti dekoratyvius tekstilės dirbinius, parenka tinkamas dekoro technologijas, išmano kompoziciją, šiuolaikinės mados tendencijas, moka tinkamai pasirinkti medžiagas bei dekoravimo technikas. Visomis tomis žiniomis ir pasidalijo šios specialybės dėstytoja.

Mokiniams labai patiko rankinių, užrašų knygučių ir papuošalų paroda. Jie taip pat galėjo pasigaminti atminimo suvenyrų iš smulkiųjų karoliukų.

Mokinius sudomino šios dvi specialybės, ir kai kurie jau planuoja savo ateitį sieti su šiomis profesijomis, kaip ir mūsų buvusi mokinė Žana Gutareva, kuri šiame centre mokosi fotografijos.

Sužavėti ir patenkinti mokiniai dar ilgai nenorėjo skirstytis.

Vilniaus Pavilnio pagrindinės mokyklos bendruomenė

20181128_133410

Nuotraukas galite pamatyti čia.

http://l24.lt/lt/svietimas/item/275219-karjeros-diena-mokiniams-pavilnio-pagrindineje-mokykloje