Projektas „Tolerancijos raktas” Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje


Tarptautinė komisija inicijavo lapkričio 16-osios – Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimą Lietuvoje. Šiais metais prie iniciatyvos prisijungė daugiau kaip 800 švietimo įstaigų.

Tarptautinei Tolerancijos dienai, kuri minima lapkričio 16-ąją, mūsų mokyklos bendruomenė skyrė projektą „Tolerancijos raktas”, kurio metu buvo kalbamasi, pasakojama, atsakoma į klausimus, piešiama ir renkama informacija apie toleranciją. Projekto forma – pilietinė iniciatyva.

Diskriminacija, patyčios, netolerancija yra dažnai aptariamos temos. Šių reiškinių prevencija – aktuali Lietuvos visuomenei. Žeminantis elgesys yra paplitęs ne tik tarp vaikų, bet ir jaunimo bei suaugusiųjų, todėl į diskriminacijos prevenciją turi įsitraukti visi – ir maži, ir dideli. Visuomenėje gyvena skirtingi žmonės, todėl labai svarbu ugdyti gebėjimą toleruoti kitą. Simboliu pasirikome Raktą, lyg sujungiantį skirtingus žmones į visumą, „atrakinantį“ širdis.

Mūsų projekto tikslas buvo skatinti mokyklos bendruomenės narius prisidėti prie diskriminacijos ir patyčių mažinimo, tolerancijos ir pagarbos skatinimo.

Projekto metu aptarėme su mokiniais šias temas: ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar tolerancija vienas kito atžvilgiu vyrauja, kokius netolerancijos ar tolerancijos pavyzdžius mokiniai prisimena. Ugdėme auklėtinių gebėjimą toleruoti kitą, skatinome mokinių gerumą bendradarbiaujant, jų kūrybiškumą ir sąmoningumą.

Labai džiaugėmės, kad į projektą aktyviai įsitraukė ir mūsų priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai.

Projekto „Tolerancijos raktas” dėka mokiniai geriau perprato žodžio „tolerancija“ prasmę ir reikšmę, pakartojo etiketo taisykles kaip reikia bendrauti vieniems su kitais ir su vyresniaisiais. Mokiniai gebėjo tolerantiškai kalbėtis, diskutuoti. Mokyklos auklėtiniai buvo įtraukti į kūrybinę veiklą: patys suprojektavo ir sukūrė instaliaciją „Tolerancijos raktas“, kurioje pakabino savo raktus. Instaliacija papuošė mokyklos pirmo aukšto fojė.

Projekto koordinatorė  istorijos ir pilietiškumo pagrindų vyr. mokytoja J. Klimašauskaitė

 20181128_083755

Padeka_Tolerancijos diena

http://l24.lt/lt/svietimas/item/275282-projektas-tolerancijos-raktas-vilniaus-pavilnio-pagrindineje-mokykloje