Išvyka į Anykščius


Spalio 16 dieną pradinių klasių mokiniai aplankė padavimais ir legendomis apipintą Anykščių kraštą. Šios kelionės tikslas – įgyti naujų žinių apie Anykščių kraštą, kultūrą, gamtą, plėsti mokinių kultūrinius gebėjimus.

Pirmiausia aplankėme antrąjį pagal dydį Lietuvoje akmenį – Puntuką. Savo dydžiu Puntuko akmuo sužavėjo vaikus. Geologiniu gamtos paminklu jis paskelbtas 2000 m. Puntuko akmenyje iškalti „Lituanicos“ lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei jų testamento žodžiai lietuvių tautai. Kai kurie mokiniai net nebuvo matę tokio didžiulio akmens.

Po to pasukome 2015 m. vasarą atidaryto pirmojo Baltijos šalyse ir pirmojo Rytų Europoje Medžių lajų tako link. Takas medžių viršūnėmis vingiuoja apie 300 metrų. Koks nepaprastas jausmas eiti medžių viršūnėmis! Takas kyla į 34 metrų aukščio apžvalgos bokštą. Nors ir buvo baugu, bet visi užkopėme į bokšto viršų, nuo kurio pasigrožėjome apdainuotojo Anykščių šilelio vaizdais, Šventosios upės vingiais. Prieš akis atsivėrę vaizdai pakerėjo visus rudenišku grožiu.

Papramogavę užkandome ir vykome į Niūronį, kur autentiškoje XX a. pradžią menančioje troboje mokinius maloniai sutiko duonelės kepėja. Ji papasakojo apie rugių sėjimą, kūlimą, malimą, duonos raugimą ir užmaišymą. Sužinojome apie senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus, šeimos tradicijas. Kiekvienam buvo suteikta nepakartojama galimybė pačiam suformuoti ir išsikepti savo duonos kepalėlį. Mūsų paprašė, kad darydami kepaliuką, paglostytume duonelę, pašnekintume ją ir dirbtume su meile bei šypsena. Kol kepė duonelė mokiniai aplankė Arklio muziejų. Tai unikalus muziejus įkurtas 1978 m. Rekonstruotuose klojimuose išsirikiavę iš visos Lietuvos surinkti vežimai, lineikos, brikelės… Muziejuje pristatomi amatai: čia darbuojasi audėja, keramikė, kalvis, medžio drožėjas.

Kai duonelė iškepė, sėdome visi prie stalo ir buvome pavaišinti keptomis bulvytėmis, medumi, naminiu sviestu, sūriu, aukštaitiškais rūkytais lašinukais ir kvapnia mėtų arbata…

Daug įspūdžių ir pačių išsikeptą duonelę mokiniai parsivežė namo ir pavaišino namiškius.

Pradinių klasių vyr.mokytoja Valentina Višniakova

IMG-413ae3d2b8e240c4eada1dcd2b86e463-VNuotraukas galite pamatyti čia.