5-10 klasių mokinių pleneras


Pleneras (pranc. „plein air“ – atviras oras)  – tai tapymas iš natūros gamtoje, tikroviškai pavaizduojant matomus vaizdus, perteikiant natūralias gamtos spalvas. Didelę reikšmę plenerinėje tapyboje turi natūralios šviesos perteikimas.

Plenerai atsirado XIX amžiaus pradžioje. Jų pradininkais laikomi anglų tapytojai – romantikai John Constable ir Richard Parkes Bonington. Taip pat didelį populiarumą ši tapybos forma įgavo ir tarp XIX a. prancūzų tapytojų: Camille Corot, Jean-François Millet, impresionistų Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Camille Pissarro ir kitų.

Mūsų mokyklos mokiniai turėjo galimybę susipažinti su pleneru savarankiškai.

Klasės ir namų darbas buvo ypač subtiliai perteikti gamtą iš natūros (saulės šviesos, spalvų ir šešėlių įspūdį) tiesiogiai susiliejant su gamta.

Deja, namų sąlygomis mūsų 5-10 klasių mokiniai tapybai neturėjo nešiojamųjų molbertų. Mokiniai turėjo prisitaikyti naudojant kietesnio paviršiaus vadovėlius, knygas.

Šiais laikais plenerai organizuojami tiek profesionaliems dailininkams, tiek tapytojams mokiniams ir studentams. Plenerus dažnai lydi įvairios parodos, o jų metu sukurti dailininkų darbai neretai eksponuojami ir vėliau.

Prašome pasigrožėti mūsų 5-10 klasių mokinių pleneru!

Mokinius nuotoliniu būdu konsultavo dailės ir technologijų mokytoja Edita Kazakevičienė

received_247356949854854IMG_4490 IMG_4492