Lietuvių kalbos ir literatūros olimpiada


Sausio 21 dieną Vilniaus Pavilnio pagrindinėje mokykloje kaip įprasta mokiniai nesirinko  į lietuvių kalbos kabinetą, jie susikaupę sėdosi prie kompiuterių savo namuose, ruošdamiesi dalyvauti lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje nuotoliniu būdu. 5 b, 9 b ir 10 b klasių mokiniai panoro pasitikrinti lietuvių kalbos ir literatūros žinias, įsivertinti savo gebėjimus ir drąsiai priimti visus iššūkius. (Mokinių šiais metais buvo itin negausus būrelis, tad dalyvavo labiausiai pasitikintys savo jėgomis ir žiniomis). Nepabūgusiems išbandymų teko atlikti teksto suvokimo bei kalbos vartojimo testus.
Keletą valandų trukusios olimpiados dalyviams reikėjo skaityti tekstus, atsakyti į klausimus ir atlikti teksto suvokimo užduotis, sudaryti vedinius ir neasmenuojamąsias veiksmažodžių formas, reikiamu linksniu pavartoti vardažodžius, veiksmažodžius parašyti nurodytu laiku ar nuosaka, atlikti rašybos, skyrybos bei kirčiavimo užduotis, rasti kalbos ir sakinio dalis, tinkamai pavartoti frazeologizmus bei patarles.

Vertinimo komisijai įvertinus darbus ir susumavus taškus, paaiškėjo olimpiados nugalėtojai savo amžiaus grupėse. Tai  5 b kl. mokinė Kira Kuzmina, 9 b kl. mokinė Milana Bartosikaitė ir 10 b kl. mokinys Daniel Bloško. Olimpiados nugalėtojai buvo apdovanoti pagyrimo raštais, o visi kiti dalyviai gavo padėkos raštus.

Džiugu, kad yra atsakingų ir darbščių mokinių, kurie nepagailėjo laiko, savarankiškai ruošėsi šiai olimpiadai ir pasiekė gerų rezultatų.

                                                               Lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Marija Kožemiakinienė