Svečiuose pas garso režisierių


Vieną gražų penktadienį Vilniaus Pavilnio pagrindinės mokyklos 6 b klasės  mokiniai  apsilankė svečiuose pas garso režisierių Vidmantą Kazlauską. Jis sutiko mus savo edukacinėje studijoje lyg senus draugus, pavaišino saldainiais. Papasakojo, kaip kuriamas filmas, įrašoma jo muzika bei įvairūs garsai.

Iš garso režisieriaus lūpų mokiniai sužinojo, kad triukšmas kine skirstomas į sinchroninį ir foninį. Sinchroninis triukšmas dar būna „užkadrinis“ir „kadrinis“. Foninis triukšmas – tai tas fonas, kuris mus supa, pavyzdiui, įkyriai karksinčios varnos, jūros ošimas kažkur, mašinų gaudimas arba tyla.

Pasak garso režisieriaus, tyla – taip pat foninis triukšmas, tik labai sunkiai įrašomas, nes absoliučios tylos gamtoje nebūna. Yra kalnų tyla, yra laukų tyla, yra pievos tyla su prazvimbiančia bitute tolumoje, yra kambario tyla. Konkrečiam vaizdui parenkamas toks fonas, kokio reikalauja filmo autoriai.

 „Kadriniai“ sinchroniniai triukšmai tai garsai, kurie turi visiškai sutapti su vaizdu, pavyzdiui, žingsniai, plaktuko tuksenimas, pjūklo garsas, numesto daikto bildesys, vandens čiurlenimas pilant. Tokius triukšmus uždaroje, tylioje studijoje garsina „triukšmadarių“ komanda. „Triukšmadariai“– tai aktoriai, sugebantys sinchroniškai atkartoti nufilmuoto herojaus veiksmus ir judesius. Jie stovi priešais ekraną ir mėgdžioja aktorių žingsnius, griuvimus, kiekvieną krebždesį. Tai – nepaprastai įdomus, bet labai sudėtingas darbas. Kai kurių garsų įgarsinimui tenka pasitelkti pagalbines priemones, pavyzdiui, vasarą sniego nėra, o vaizde nufilmuotas sniegas…

Mokiniai taip įsijautė į temą, kad patys nepastebimai tapo „triukšmadarių“ komanda. Šeštokai „triukšmadariai“ turėjo galimybę pabandyti įgarsinti kelių dokumentinių filmų fragmentus. Irklų sukeliamam garsui įrašyti buvo pasitelktas vanduo, žmogaus žingsniams – žvyras, krentančiam kastuvui – metalo lakštas, sniego girgždėjimui – krakmolas. Vaikams tai buvo puiki patirtis!

Susitikimo pabaigoje šeštokai žiūrejo lietuvišką animacinį filmą „Baubas“, sukurtą prieš 20 metų, ir galėjo susipažinti su garso režisieriaus darbo rezultatais.

Dėkojame garso režisieriui V. Kazlauskui už šiltą sutikimą ir už tai, kad mokiniams atskleidė kai kurias savo profesijos paslaptis.

 6 b kl. vadovė J. Klimašauskaitė

2 3 4

1